Je huis heeft overwaarde: wat zijn je opties?

Het is aan jou wat je met de overwaarde in je huis doet; je hebt de mogelijkheid om er iets mee te doen. Ook kun je ervoor kiezen om de waarde gewoon te laten zitten en er op een later moment van te profiteren.

Je bouwt overwaarde in je huis op door aflossingen en door de gestegen huizenprijzen. Welke mogelijkheden heb je met de overwaarde?

Het hebben van een overwaarde in je huis merk je niets van zolang het vast zit in de woning. Het is ook maar een fictieve overwaarde, want na een verkoop weet je pas echt hoeveel je ervoor kunt ontvangen. Gelukkig hoef je geen belasting te betalen over de overwaarde in je eigen woning. Eenvoudig gezegd kun je de mogelijkheden met de overwaarde onderverdelen in aantal opties.

Huis verkopen en de overwaarde incasseren

Na de overdracht van je huis bij de notaris blijkt hoeveel overwaarde je hebt. De notaris kan het bedrag naar jou overmaken. Als je weer een huis koopt, investeer je de overwaarde waarschijnlijk in de nieuwe woning. Dat is ook een voorwaarde om volledig recht te hebben op hypotheekrenteaftrek over de betaalde hypotheekrente voor je nieuwe woning. Ga je huren en binnen drie jaar niet opnieuw een huis kopen? Dan kun je de overwaarde naar eigen inzicht besteden.

De overwaarde gebruiken voor het financieren van een verbouwing

Je kunt ook een extra hypotheek op het huis vestigen met de overwaarde als onderpand. Het is een voorschot op de overwaarde in de vorm van een lening. Op deze manier kun je een deel van de overwaarde benutten. Een hypotheekadviseur kan jou alles vertellen over de voorwaarden en kan ook voor je berekenen welke maandlasten er dan uit voortvloeien.

Niets doen met de overwaarde

Een andere optie is om niets te doen met de overwaarde. Je blijft in je huis wonen en je laat de overwaarde gewoon doorgroeien. Dat kan op twee manieren. Ten eerste door een verdere stijging van de huizenprijzen en ten tweede door aflossingen op de hypotheek. Op latere leeftijd kun je ervoor kiezen om weer een hypotheek op het huis te vestigen om op deze manier jouw pensioeninkomen aan te vullen. Of je verkoopt het huis en gaat vervolgens weer huren.

Uiteindelijk komt de overwaarde in jouw nalatenschap

Ga je er niets mee doen en blijf je tot je dood in het huis wonen? Na het overlijden van een huiseigenaar komt de overwaarde in de nalatenschap terecht. De nabestaanden (vaak de kinderen) kunnen het huis verkopen en de overwaarde verdelen. Een nadeel is wel dat ze er erfbelasting over verschuldigd zijn, maar het resterende bedrag komt dus goed terecht. Je kunt het huis ook in een testament nalaten aan een goed doel.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners