Waar loopt een starter tegenaan bij het afsluiten van een hypotheek?

Met welke brandende vragen over het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek lopen starters rond?

Ben je starter op de huizenmarkt en op zoek naar een koophuis? Je bent niet de enige. Wat wordt als obstakel voor een hypotheek gezien?

Koophuizen zijn duur en ook nog eens schaars. Niet het ideale uitgangspunt voor starters op de huizenmarkt. In tegenstelling tot doorstromers kunnen ze niet eerst een overwaarde uit een te verkopen woning incasseren. Maar er zijn meer obstakels voor starters bij het afsluiten van een hypotheek. Een aantal veel gehoorde hindernissen bespreken we.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Je kunt maximaal 100 procent van de koopsom van de woning in een hypotheek lenen. De kosten zoals de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten moet je eigen geld voor beschikbaar hebben. In totaal gaat het om ongeveer 6 procent van de koopsom aan kosten. Voor een huis van 275.000 euro moet je dus aan eigen geld beschikbaar hebben: 275.000 x 6 procent = 16.500 euro. In de praktijk heb je natuurlijk nog meer nodig, want je moet het huis ook nog opknappen en inrichten.

Hoeveel invloed hebben schulden op de maximale hypotheek?

Door schulden zoals het rood kunnen staan op de betaalrekening, een studieschuld en een nog af te betalen mobiele telefoon kun je minder lenen op je inkomen. Schulden van duizenden euro’s kunnen voor tienduizenden euro’s effect hebben op wat je maximaal kunt lenen. Schulden kunnen banken inzien via het BKR waar financiële instellingen de kredieten laten registreren. Studieschulden worden niet geregistreerd bij het BKR, maar geef ze vooral wel op bij het aanvragen van een hypotheek. Een studieschuld beïnvloedt namelijk wat je te besteden hebt.

Hoe blijf ik andere potentiële kopers voor?

Er zijn veel kapers op de kust. Je probeert anderen voor te blijven, maar dat is niet eenvoudig. Kijk in ieder geval dagelijks wat er nieuw in de verkoop is gekomen. Snel in actie komen is belangrijk als de concurrentie groot is. Het zal je vaak niet lukken om anderen voor te zijn, maar de aanhouder wint uiteindelijk. Zorg in ieder geval dat je goed weet wat je te besteden hebt. Weet hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Moet ik boven de vraagprijs bieden?

In delen van Nederland is de vraag veel groter dan het aanbod. Hierdoor kunnen potentiële kopers tegen elkaar op moeten bieden. Dat is niet zonder risico’s. Voor de hypotheek wordt het huis namelijk getaxeerd. Als jouw bod hoger ligt dan de werkelijke waarde van het huis, loop je het gevaar dat je de hypotheek niet rond krijgt. Met een voorbehoud voor de financiering in het koopcontract kun je nog onder de koop uit, maar het is natuurlijk niet wenselijk.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners