Boetevrij aflossen op de hypotheek

Hoeveel kun je boetevrij aflossen op de hypotheek? Wanneer kun je zelfs boetevrij oversluiten?

Je mag niet onbeperkt extra aflossen op de hypotheek. Welke spelregels houden de geldverstrekkers aan en is het extra aflossen verstandig?

In de meeste hypotheken kun je boetevrij tien procent van de hoofdsom van de hypotheek aflossen. Er zijn ook hypotheken waarin je twintig procent mag aflossen, slechts in sommige gevallen kun je de volledige hypotheek boetevrij aflossen.

Geldverstrekker verliest inkomsten door extra aflossingen

Door extra aflossingen te doen verliezen geldverstrekkers inkomsten. Ze hebben dus liever geen extra aflossingen. Waar geldverstrekkers ook niet blij mee zijn is het oversluiten van de hypotheek naar een andere bank. In dat geval wordt de volledige hypotheek in één keer afbetaald. Ook bij het oversluiten is tien tot twintig procent van de hypotheekschuld boetevrij af te lossen, dus zonder een boeterente.

Wanneer kun je de hypotheek boetevrij aflossen?

Op sommige momenten kun je boetevrij van jouw hypotheek af. Dat is het geval in de volgende situaties:

  • Het huis waar de hypotheek op zat is verkocht
  • Bij een hypotheek met een variabele rente
  • Na het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode

Geen onderpand meer, dus geen hypotheek meer

Na verkoop van het huis heeft de hypotheek geen functie meer. In vrijwel alle gevallen maakt dit de hypotheek vrij aflosbaar. Vanuit het verleden kan er nog een geldverstrekker zijn die een boete in rekening brengt, maar dat zijn uitzonderingsgevallen.

Boetevrij aflossen door een variabele hypotheekrente

Met een variabele hypotheekrente is de hypotheek maandelijks volledig af te lossen per de herzieningsdatum. Iedere maand wordt de hoogte van de hypotheekrente voor de opvolgende maand bepaald, dus per dat moment is de hypotheek boetevrij af te lossen.

Als de geldverstrekker een tussentijdse verhoging van de hypotheekrente doorvoert is de hypotheek ook boetevrij af te lossen, maar in de praktijk komt dat weinig voor.

Hoe gaat het extra aflossen?

Daar kunnen ze verschillende systemen voor hanteren. Bij sommige geldverstrekkers moet je een extra aflossing officieel aanvragen en ook nog de toestemming afwachten. Anderen geven aan dat je een extra aflossing gewoon kunt storten zonder een vooraankondiging. Het kost ze natuurlijk wel manuren, dus stellen ze vaak wel eisen aan het bedrag dat je minimaal aflost. Je moet bijvoorbeeld minimaal 1.000 euro aflossen.

Is extra aflossen verstandig?

Soms wel en andere keren juist niet. Het geïnvesteerde bedrag kun je niet weer eenvoudig terughalen. Extra aflossen doe je alleen met geld waar je geen andere bestemming voor hebt. Je moet het dus over hebben. Maar ook dan is het extra aflossen niet altijd verstandig. Ga hierover eerst het gesprek aan met jouw hypotheekadviseur.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners