Een koophuis als vermogensopbouw voor je pensioen

Een koophuis is een belegging, waarvan het risico gelukkig maar beperkt is. Hoe komt dat?

Een huis koop je in de eerste plaats voor het woongenot, maar weet wel dat het ook een goede investering voor de toekomst is.

Door het kopen van een huis beleg je eigenlijk met je geld. De waarde van het huis kan namelijk stijgen, maar ook sterk dalen. Toch is het een redelijk veilige manier van beleggen. Gedurende een periode van meestal dertig jaar los je de hypotheekschuld namelijk af. Een waardedaling van het huis is dus alleen maar een risico als je het huis weer verkoopt voordat de schuld grotendeels afbetaald is. Op langere termijn heeft een eigen huis ook nog een extra functie. Je bouwt er waarde in op waar je uiteindelijk je pensioen mee kunt aanvullen.

Het alternatief voor het kopen is duur

Met het kopen van een huis neem je een zware schuld op de schouders. Dat kan afschrikken, maar niet als je het kopen vergelijkt met het alternatief; het huren van een huis. Na het kopen van een huis heb je in één keer een schuld van honderdduizenden euro’s. Dat lijkt eng, maar vergelijk het eens met het huren van een huis. Iedere maand betaal je huur, waar je geen waarde voor terug krijgt. Het huurhuis wordt niet (deels) van jou na weer een betaling. Jaarlijks per de maand juli moet je ook nog eens rekening houden met een huurverhoging. Na twintig jaar betaal je een veel hogere huur en de lasten zullen nog verder stijgen.

Na iedere maand daalt de hypotheekschuld

Hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 zijn in de meeste gevallen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In deze hypotheekvormen zit een maandelijkse aflossing ingebouwd. Na iedere maandelijkse betaling daalt de hypotheekschuld iets. Naar verhouding zijn het kleine aflossingen, maar iedere aflossing is er weer één. Bij verkoop van het huis over bijvoorbeeld twintig jaar, heb je waarschijnlijk al een flinke overwaarde opgebouwd. Dat komt door de aflossingen en door een stijging van de huizenprijzen. Er is geen garantie voor het stijgen van de huizenprijzen, maar historisch gezien blijven ze stijgen gerekend over een langere periode.

Jouw huis als aanvulling op jouw pensioen

Met een hypotheekvrij huis heb je een groot vermogen achter de hand. Na jouw pensionering kun je het huis verkopen en met de overwaarde jouw pensioen aanvullen. Je moet wel betalen voor vervangende woonruimte, maar met een kapitaal achter de hand zal dat geen probleem zijn. Je kunt ook in het huis blijven wonen en een hypotheek op het huis nemen. Zo kun je profiteren van de overwaarde en toch in jouw huis blijven wonen.

Kortom, het kopen van een huis kan een belangrijke stap zijn naar een beter verzorgde oude dag.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners