Hypotheek – Wat moet je weten?

Welke vragen moet je jezelf stellen over jouw hypotheek? Zo krijg je inzicht!

Na het afsluiten van een hypotheek kijken de meeste huiseigenaren niet meer naar de hypotheek om. Maar sommige zaken moet je gewoon weten.

De hypotheeklasten zijn voor de meeste huiseigenaren de zwaarste maandlast. Je hoeft niet alles over jouw hypotheek te weten, maar een aantal zaken zijn eigenlijk wel erg belangrijk. Wat moet je weten en waarom is dat zo belangrijk?

Hoe lang staat de hypotheekrente nog vast?

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je voor een bepaalde rentevaste periode. Je kunt de hypotheekrente voor vijf jaar vastzetten, maar bijvoorbeeld ook voor twintig jaar of zelfs nog langer. Een paar maanden voor het bereiken van de einddatum zal de bank jou een attentie sturen om jou te wijzen op het aflopen van de rentevast periode. Zoek voor jezelf eens uit hoe lang de rente nog vast staat. Als het nog maar een korte periode is, kan het jou een grote besparing opleveren. De hypotheekrente nu weer voor een lange periode vastzetten is zeer aantrekkelijk door de lage hypotheekrentes van dit moment.

Is de hypotheek afbetaald op de einddatum van de hypotheek?

De moderne hypotheken zorgen voor een volledige aflossing van de schuld per de einddatum. Maar vooral in hypotheken die zijn afgesloten voor 2013 kan een aflossingsvrij deel zitten. Deze schuld blijft bestaan tot je het huis verkoopt of tot het moment dat je de schuld afbetaalt met extra aflossingen. Het overhouden van een hypotheekschuld hoeft geen probleem te zijn, maar de lasten moeten wel te dragen zijn met het pensioeninkomen. Het is ook nog maar de vraag of je de hypotheek kunt verlengen na het bereiken van de einddatum van de hypotheek. Vragen hierover kunnen wij natuurlijk beantwoorden.

Is het huis hypotheekvrij na het overlijden van een van de huiseigenaren?

Aan een hypotheek zit vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Deze zorgt voor een gedeeltelijke of gehele aflossing van de hypotheekschuld na het overlijden van een van de huiseigenaren. Het maakt voor de nabestaanden nogal een verschil hoe het geregeld is. Kijk dit voor de zekerheid eens na en bepaal voor jezelf of een hogere uitkering na het overlijden niet een betere keuze is. Dat is mogelijk door aanvullend een (extra) overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Wat is de overwaarde in het huis?

Blijf ook in de gaten houden wat de overwaarde in jouw huis is. Dit is de vermoedelijke verkoopwaarde verminderd met de hypotheekschuld. Met een indicatieve overwaarde kun je niets, maar weten wat de overwaarde is kan wel belangrijk zijn bij het nemen van bepaalde beslissingen in de toekomst.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners