Je huis verduurzamen – Een goede investering?

Het verduurzamen van je huis zorgt voor een lagere energierekening, maar de kosten zijn nog te hoog.

Het verduurzamen van de eigen woning is populair, maar volgens onderzoek kan het voor de meeste huiseigenaren nog niet uit. Waar komt dit door?

Volgens het klimaatakkoord moeten alle huishoudens per 2050 energieneutraal zijn. We hebben nog ruim de tijd lijkt het, maar het tegendeel is waar. Het halen van de doelstelling is al lastig genoeg als we op volle kracht vooruit gaan. Er moeten namelijk jaarlijks 200.000 woningen verduurzaamd worden. Door het investeren van forse bedragen moet het lukken, maar de woonlasten van gezinnen mogen niet te sterk stijgen volgens de politieke beslissers. Hierdoor kan het doel onrealistisch worden.

Kan het zelf verduurzamen van je huis ook echt?

Dat valt te betwijfelen volgens een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit het onderzoek blijkt dat duurzame maatregelen treffen zonder dat de woonlasten omhoog gaan vrijwel onmogelijk is. Het verbeteren van de duurzaamheid vergt namelijk vaak een grote investering van vaak wel tienduizenden euro’s. Hier krijgen huiseigenaren een besparing op de energielasten voor terug van bijvoorbeeld vijftig euro per maand. Het terugverdienen van de investering duurt vaak tientallen jaren, maar tegen die tijd wonen de meeste mensen alweer in een volgende woning.

De investeringskosten moeten omlaag en de subsidies omhoog

Om de klimaatdoelen te halen moet het voor consumenten aantrekkelijker worden om te investeren in duurzaamheid van de woning. Op termijn zullen bijvoorbeeld zonnepanelen goedkoper worden, maar de kosten zijn nu nog relatief hoog. Door het verstrekken van ruime subsidies kunnen consumenten aangemoedigd worden om de eigen woning te verduurzamen. Er zijn nu ook subsidies, maar deze zijn maar beperkt.

Door het verduurzamen van je huis kun je het energielabel verbeteren

Voor het verkopen van je huis kan het verduurzamen van je huis ook positief uitpakken. Je kunt namelijk je energielabel verbeteren. Bij het verkopen van je huis moet je verplicht het energielabel van jouw huis overhandigen aan de kopers. Hierin staat een oordeel over hoe energiezuinig jouw huis is. De slechtste waardering is label G en de best geïsoleerde huizen hebben label A. Door een verbeterde label kun je jouw huis sneller en mogelijk zelfs tegen een hogere prijs verkopen.

Kan het verduurzamen van je huis speciaal voor de verkoop uit?

Potentiële kopers letten op de energiezuinigheid van een te kopen huis, maar grote bedragen investeren voor het verbeteren van het energielabel kan waarschijnlijk niet uit. Het energielabel van je huis verhogen van label D naar label C is voor potentiële kopers waarschijnlijk geen reden om extra te bieden op jouw huis. Wees dus voorzichtig met investeringen speciaal voor de verkoop.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners