Het ideaal is een volledig afbetaalde hypotheek, maar voor het niet helemaal aflossen en geld achter de hand houden valt ook zeker iets te zeggen.
Veel huiseigenaren houden ook in de toekomst een hypotheek op de eigen woning. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de aflossingsvrije hypotheek, maar dat probleem kun je ondervangen met extra aflossingen. De resterende hypotheekschuld aflossen is een goed streven, maar laat je vooraf wel goed adviseren of het echt de beste keuze is in jouw situatie.
Beter extra spaargeld achter de hand hebben?
Je hebt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van 30.000 euro. In stapjes kun je deze schuld afbetalen, zodat je ook van de aflossingsvrije hypotheek af kunt komen. Dat kun je doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het geld wel achter de hand te houden maar nog niet af te lossen. Dit zorgt namelijk voor een goede financiële buffer. Hiermee kun je bijvoorbeeld een pensioentekort opvangen. Maar zorg er wel voor dat je ook de toekomstige lasten van de hypotheek onder controle houdt.
Hoe houd je controle over jouw aflossingsvrije hypotheek?
Nog een hypotheek op jouw huis houden heb je natuurlijk liever niet. Maar aan de andere kant wil je ook niet dat je maandelijks te weinig te besteden hebt, maar wel een hoge overwaarde in jouw huis hebt waar je niets mee kunt. Een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn. Zet de hypotheekrente bijvoorbeeld voor een periode van 20 jaren vast. Laat de hypotheek in ieder geval controleren door een hypotheekadviseur, dan kun je ook gelijk advies inwinnen over wat in jouw geval de beste keuze is. Aflossen of het geld contant houden en eventueel jouw pensioen aanvullen.
De hypotheeklasten moeten ook in de toekomst betaalbaar blijven
Het maakt natuurlijk wel een groot verschil of je nog een aflossingsvrije hypotheek van 20.000 euro hebt of van 100.000 euro. Niet aflossen is alleen maar aan te raden als de lasten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Houd er ook rekening mee dat de betaalde hypotheekrente niet altijd aftrekbaar blijft. Je hebt namelijk 30 jaren recht op hypotheekrenteaftrek. Wettelijk is vastgelegd dat je de renteaftrek in ieder geval houdt tot 2031. Daarna kan het stoppen doordat je al 30 jaren van hypotheekrenteaftrek hebt genoten.
Met spaargeld kun je nog alle kanten op
Overwaarde in jouw huis heb je pas iets aan na het verkopen van jouw huis. Je kunt het geld al deels uit de woning halen door het vestigen van een nieuwe hypotheek, maar daar komen weer vaste lasten van. Een bank leent jou namelijk een bedrag uit met het huis als onderpand. Vaak is het dan beter om een schuld op het huis te houden en niet extra af te lossen.