Kunnen jouw nabestaanden de woonlasten betalen na jouw overlijden?

Is de woning nog betaalbaar na het overlijden van de partner? Hoe is dit geregeld?

Volgens het Nibud denken partners vaak te rooskleurig over hoe het met de geldzaken verder zal gaan als een van beiden overlijdt. Blijven de woonlasten betaalbaar?

Na overlijden van een van de huiseigenaren moeten de achterblijvers in staat zijn om de woonlasten te dragen. Veel huiseigenaren hebben een overlijdensrisicoverzekering die tot uitkering komt bij het overlijden van een van de kostwinners, maar is dat ook voldoende? Voor huurders ontstaat er vaak ook een probleem na een overlijden. Het is namelijk de vraag of de achterblijvers de huurlasten en de andere vaste lasten kunnen dragen. Met een (aanvullende) overlijdensrisicoverzekering zijn financiële gaten te voorkomen.

Waar heeft je partner recht op na jouw overlijden?

Binnen pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen vaak een onderdeel. Deze komt tot uitkering bij overlijden ten gunste van de partner van de deelnemer aan de pensioenregeling. Maar niet in alle pensioenregelingen is het meeverzekerd. Of het pensioenfonds stelt eisen om de partner van de overledene recht te geven op een pensioenuitkering. Er kan recht bestaan op een uitkering uit de ANW, maar niet altijd. Je doet er verstandig aan om hier inzicht in te krijgen.

Wordt de hypotheek volledig afbetaald bij overlijden?

Het feit dat je een overlijdensrisicoverzekering hebt, wil nog niet zeggen dat het goed geregeld is bij overlijden. Ook bij een volledige aflossing van de hypotheekschuld wil het nog steeds niet zeggen dat het goed geregeld is. Er zijn namelijk meer vaste lasten dan alleen de hypotheek. Verstandiger is het om een financieel adviseur in de arm te nemen die de financiële gevolgen van het overlijden doorlicht.

Door inzicht kun je financieel leed voorkomen

Je verwacht oud te worden, maar helaas heb je geen garanties. Bij overlijden is het leed binnen het gezin groot. Je wilt voorkomen dat er ook nog financieel leed bij komt en dat is mogelijk. Met een goed onderbouwd plan kun je risico’s bij verzekeraars neerleggen in plaats van deze zelf te dragen. De laatste jaren zijn overlijdensrisicoverzekeringen flink goedkoper geworden, dus waarschijnlijk vallen de maandlasten ook nog mee.

Sta ook stil bij het risico van het arbeidsongeschikt raken

Werknemers die door een ziekte of aandoening niet meer kunnen werken hebben de eerste jaren recht op loondoorbetaling door de werkgever. Daarna kan er recht bestaan op een WIA-uitkering. Voor ondernemers zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ontstaat er een probleem bij blijvende arbeidsongeschiktheid. Het wegvallen van het inkomen wordt namelijk niet gecompenseerd. In de toekomst komt er een verplichte AOV, maar de invoering hiervan gaat mogelijk nog jaren duren en het wordt waarschijnlijk maar een summiere regeling.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners