Zelf je belastingaangifte doen – Verstandig of niet?

Het zelf invullen van de aangifte levert je een besparing in de kosten op, maar uiteindelijk kan het negatief uitpakken.

De laatste jaren heeft de Belastingdienst het online aangifte doen vereenvoudigd. Het indienen van de belastingaangifte is nu minder complex, maar is het wel verstandig om het zelf te doen? Alleen met verstand van zaken haal je het maximale eruit.

Over het voorgaande belastingjaar heb je tot 14 juli van dit jaar de tijd voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de gedeeltelijk ingevulde belastingaangifte downloaden op de website van de Belastingdienst. Dat biedt gemak, maar het zorgvuldig invullen moet niet in het geding komen. Het is verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Je wilt namelijk niet teveel betalen en aftrekposten laten liggen.

Biedt de vooraf ingevulde aangifte een volledig beeld?

De Belastingdienst doet haar uiterste best om de gegevens die over jou bekend zijn al in te laden in de vooraf ingevulde aangifte. Houd er rekening mee dat gegevens onjuist kunnen zijn. Je hebt ze er misschien niet zelf ingezet, maar toch zijn ze jouw verantwoordelijkheid. Als gegevens niet kloppen, is het jouw probleem. De Belastingdienst weet natuurlijk niet van alle aftrekposten of jij daar mogelijk recht op hebt. De eigen woning staat er waarschijnlijk wel in, maar niet de betaalde lijfrentepremie, aftrekbare giften en de zorgkosten die je misschien wel af kunt trekken van het inkomen. Ga er dus niet vanuit dat alle gegevens kloppen en ook nog eens volledig zijn.

Schakel vooral een deskundige in bij grote veranderingen

Wij raden altijd aan om een deskundige te raadplegen voor de belastingaangifte. Bij ingrijpende veranderingen is deskundig advies zelfs onvermijdelijk. Denk maar eens aan het kopen van een huis, het afsluiten van een tweede hypotheek en het gaan samenwonen. Zo zijn er nog tientallen situaties te bedenken waarbij deskundig advies wenselijk is. Ook veranderingen waarvan je denkt dat ze geen effect hebben op jouw aangifte kunnen toch effect hebben. Jouw inkomen is bijvoorbeeld sterk gestegen of juist gedaald. Dit kan effect hebben op jouw voorlopige teruggave.

Een deskundige kost geld, maar verdient zichzelf terug

Het zelf invullen van de aangifte levert je een besparing in de kosten op, maar uiteindelijk kan het negatief uitpakken. Een vergeten aftrekpost kan je mogelijk wel honderden euro’s kosten. Daarnaast geeft het uitbesteden ook minder kopzorgen. Je hoeft je er zelf niet meer in te verdiepen en de adviseur geeft aan wat je nodig hebt voor de aangifte.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners