Contact opnemen:

Alleenstaande op de huizenmarkt – Is een huis kopen nog mogelijk?

Als alleenstaande een huis kopen. Dat is lastiger geworden door de gestegen huizenprijzen.

Een stel komt eenvoudiger aan een koophuis dan een alleenstaande. Waar lopen alleenstaanden tegenaan bij het kopen?

Bij een huizentekort blijven de huizenprijzen mogelijk stijgen tot ze gewoon niet meer betaalbaar zijn voor de doelgroep. Dus, als starters niet meer in staat zijn om de starterswoningen te kopen, zijn de huizenprijzen te hard gestegen. Vooral de single starter komt hierdoor in een lastige positie. Tweeverdieners blijven kopen, omdat ze gezamenlijk gemiddeld een hoger inkomen hebben. Hierdoor vissen alleenstaanden vaker achter het net.

Tweeverdieners mogen het tweede inkomen volledig meenemen

Hebben jullie als tweeverdieners allebei een inkomen? Sinds 2023 tellen beide inkomens voor honderd procent mee. Voorheen telde het tweede inkomen slechts voor negentig procent mee. Hierdoor neemt de leencapaciteit enorm toe.

Huizenprijzen worden afgestemd op wat kopers ervoor geven

Door de krapte op de huizenmarkt stijgen de prijzen, maar dit is natuurlijk wel mogelijk gemaakt door de kopers van huizen. In bepaalde grote steden hebben beleggers ook nog een nieuwe inkomstenbron ontdekt, namelijk het beleggen in woonhuizen voor de verhuur. Zolang huizen voor de vraagprijs of voor meer verkocht worden, blijven de huizenprijzen hoog.

Een alleenstaande is qua inkomen kwetsbaarder

Wat ook nog meetelt is het feit dat een alleenstaande wat betreft het inkomen kwetsbaarder is. Tweeverdieners lopen een kleiner risico. Als een van beide arbeidsongeschikt raakt, blijft er nog wel een tweede inkomen over. Hierdoor is een alleenstaande financieel kwetsbaarder. Dat is wel iets om rekening mee te houden bij het maximaal in de schulden steken voor het kopen van een huis.

Gaan voor een huis voor een alleenstaande?

Als single kun je gaan voor een appartement met maar één slaapkamer, maar het is nog maar de vraag of een dergelijke aankoop slim is. Zodra de single een relatie krijgt en een gezin wil stichten zal het appartement weer verkocht moeten worden. Het is goed voor te stellen dat ook singles liever gaan voor een huis met meerdere slaapkamers.

Singles hebben het lastig, maar met goed speurwerk en de bereidheid om concessies te doen zijn er wel mogelijkheden. Maar helaas gaat het niet iedereen lukken om de juiste woning te vinden.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners