Contact opnemen:

Hoe kun je de kans op schulden verkleinen?

Problematische schulden ontstaan meestal niet van de ene dag op de andere. Wat helpt de kans te verminderen?

Door een goede administratie en strakke regels kun je schulden voorkomen, maar niet altijd. Door tegenslagen en onvoorziene uitgaven kan het anders lopen.

Als je weet wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat, kun je goed de controle houden over het geld. Maar niet voor iedereen is het eenvoudig om maandelijks rond te komen. Problematische schulden liggen dan op de loer. Zeker als het opbouwen van een spaarkapitaal niet wil lukken.

Je kunt ook om schulden vragen

Door een verkeerde manier van denken over geld kom je vroeg of laat in de problemen. Geld moet rollen wordt vaak gezegd, maar je moet altijd maar een deel van je geld laten rollen. Ook mensen met maar weinig geld moeten een reserve opbouwen. Vroeg of laat komen er namelijk grote uitgaven aan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een defecte auto die nodig is om op het werk te komen. Zonder een reserve kan in dat geval zelfs het inkomen in gevaar komen. Zorg er altijd voor dat je geld achter de hand hebt.

Hoe kunnen schulden jou overkomen?

Je vertrouwt er iedere maand weer op dat jouw salaris op de betaalrekening binnenkomt. Ondernemers vertrouwen erop dat de onderneming ook in de toekomst succesvol blijft. Maar door omstandigheden waar je soms geen invloed op hebt kan alles in een keer veranderen. De werkgever gaat bijvoorbeeld failliet en je komt in de WW terecht. Of door toenemende concurrentie valt jouw onderneming om. De vaste maandelijkse lasten lopen wel door. Zodra je inkomen niet meer voldoende is om jouw uitgaven af te dekken, ontstaat er een probleem.

Wat kun je doen om schulden te voorkomen?

Op meerdere manieren kun je de kans op schulden zo klein mogelijk maken. Ten eerste kun je de uitgaven niet mee laten stijgen met het inkomen. Vaak worden de uitgaven afgestemd op wat maximaal mogelijk is. Als je een huis kunt kopen voor 300.000 euro kun je juist beter een marge aanhouden en gaan voor een huis van maximaal 250.000 euro. In plaats van een auto kopen kun je ook kiezen voor private lease, maar besef je wel dat je op deze manier jouw vaste lasten verhoogt. Ga je toch voor private lease? Ga voor de laagst mogelijke maandlasten en een korte looptijd. Ook als dit betekent dat je qua luxe een stapje terug moet doen. En bouw natuurlijk een spaarkapitaal op.

Dreigen er schulden? Schakel de hulp in van de gemeente

Problematische schulden ontstaan vaak door een gebrek aan overzicht op de inkomsten en de uitgaven. Plan minimaal één keer per twee weken een dag in waarin je alle financiële zaken doorneemt. Zodra je merkt dat er maandelijks meer uit gaat dan er in komt, kun je gelijk actie ondernemen. Kun je het niet eenvoudig zelf meer behappen? Wacht niet langer en schakel hulp in. Hiervoor kun je het beste terecht bij de gemeente.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners