Contact opnemen:

Prinsjesdag 2023: Waar moet je rekening mee houden?

Op dinsdag 19 september jl. heeft het demissionair kabinet de (fiscale) plannen voor 2024 gepresenteerd. Wat de grootste veranderingen zijn en waar je rekening mee moet houden op het gebied van jouw financiële planning vertellen we in dit artikel.

Veranderingen in box 3

Op het gebied van belastingen zitten de belangrijkste wijzigingen bij het opbouwen van vermogen. Het tarief van box 3 gaat in 2024 met 2% omhoog naar 34%. Daarnaast wordt het fiscaal vrijgestelde vermogen niet geïndexeerd. Dit blijft € 57.000 per belastingplichtige.

Discussie blijft..

Nu heb je in het nieuws vast meegekregen dat er nog steeds discussie is over de rekenmethode in box 3. Momenteel wordt gerekend met een forfaitaire rendement. Dat wil zeggen dat de overheid er voor de belastingen vanuit gaat dat je op je spaargeld een laag rendement ontvangt (prognose voor 2023 is hiervoor 0,36%). Voor al je overige bezittingen gaat de overheid ervan uit dat je een hoger rendement maakt. Dit is vastgesteld op 6,17%. Dat je in werkelijkheid een ander rendement maakt, maakt voor je belastingen niet uit. Heb je bijvoorbeeld een voorzichtige beleggingsportefeuille met obligaties waar je 2% rendement op hebt ontvangen, dan nog doet de overheid alsof je 6,17% rendement hierop hebt gemaakt. Dat voelt als niet eerlijk. Daarom wordt er momenteel gekeken naar een nieuwe rekenmethode.

Wat zijn je mogelijkheden?

Waarschijnlijk zal in 2027 een nieuwe box 3 worden geïntroduceerd, waarbij er gekeken wordt naar het daadwerkelijke rendement. Zover is het nu nog niet. De vraag is of je hier nu iets aan kunt doen. Financiële planning gaat over het in breder verband bekijken van je financiën. Er kunnen daarom wel degelijk mogelijkheden zijn. Het zou interessant kunnen zijn om een deel van je hypotheek op je woning af te lossen, daarnaast kan je denken aan schenken aan je kinderen. Sinds de komst van de nieuwe pensioenwet zijn de mogelijkheden om zelf geld opzij te leggen voor je pensioen aanzienlijk verruimt. Het is zeker interessant om te bezien of je een deel van je vermogen kan omzetten in een lijfrente. Dit is een fiscaalvriendelijke manier van sparen voor je pensioen. Of al deze mogelijkheden interessant voor je zijn hangt af van jouw totale financiële situatie. Een financieel planner kan je helpen om dit inzichtelijk voor je te maken.

Een woning kopen of toch verbouwen? Let op het energielabel!

Wil je een woning kopen of verbouwen dan zijn er weinig veranderingen vanuit Prinsjesdag om rekening mee te houden. Maar toch verandert in wat in 2024. Het energielabel van je woning wordt namelijk steeds belangrijker. Kort gezegd kan je in 2024 extra lenen als je een woning aanschaft met een beter energielabel. Hoe beter het label, hoe meer je extra kunt lenen. Om de verduurzaming van je woning te stimuleren werkt het bij verbouwen net andersom. Hoe slechter je label hoe meer je extra kunt lenen om je woning te verduurzamen. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden om tegen interessante rentetarieven te verduurzamen. Bijvoorbeeld via het Warmtefonds, waarbij je renteloos kunt lenen. De inkomensgrens hiervoor is opgetrokken naar € 60.000 (verzamelinkomen) per jaar.

Veranderingen voor de ondernemer

Ben je ondernemer dan verandert er wel degelijk wat. Het kabinet wil dat er in 2024 twee schijven komen in box 2. Een eerste schijf tot en met € 67.000 waarover je 24,5% belasting betaald en een tweede schijf over het meerdere van 31%. Een andere grote verandering voor jou als ondernemer speelt op het gebied van opvolging van het bedrijf (BOR).

Bedrijfsopvolging

Om een bedrijf zonder fiscale claims over te dragen is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in het leven geroepen. Een fiscale aanslag op het moment van opvolging zou namelijk de continuïteit van het bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Deze regeling wordt gewijzigd. Vanaf 2024 kan aan derden verhuurd onroerend goed niet meer in deze regeling worden meegenomen. Daarnaast zullen in 2025 en 2026 ook wijzigen plaatsvinden. Deze komen er op neer dat bedrijven met een waarde van meer dan € 1,5 miljoen euro zwaarder worden belast. Als je denkt aan opvolging dan kan het nuttig zijn om bij een financieel planner langs te gaan.

Heb je vragen n.a.v. Prinsjesdag?

Al met al zijn er ondanks een demissionair kabinet voldoende wijzingen die het nuttig maken om eens een telefoontje te plegen

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners