Contact opnemen:

Scheiden met een gezamenlijk koophuis: Wat nu?

Het blijft een ingewikkelde kwestie: Een koophuis en een echtscheiding. Welke opties zijn er?

Trouwen doe je tot de dood jullie scheidt, maar soms loopt het anders. Door een eigen woning is het scheiden lastiger. Wie draagt de hypotheeklasten?

Na een echtscheiding is het een kwestie van de bezittingen en de schulden in tweeën te splitsen. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden ligt het vaak anders, maar de meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de bezittingen en de schulden gemeenschappelijk zijn, dus ook de eigen woning. Wat gaat er met het huis gebeuren en wie krijgt het huis op naam na de scheiding?

Er zijn twee opties. Het huis wordt verkocht of één van beiden krijgt het huis op naam.

Het huis wordt verkocht

Is het huis gekocht op twee inkomens? In dat geval is verkoop vaak de enige optie. Een van beiden gaat het namelijk waarschijnlijk niet lukken om de hypotheeklasten te dragen. Er zijn bij verkoop twee mogelijkheden:

Huis wordt niet verkocht – Een van beiden blijft er wonen

De partner die de hypotheeklasten kan dragen kan de ex-partner ook uitkopen. Als het ware neemt de overnemende partner het huis en de hypotheekschuld op de schouders. De vertrekkende ex-partner wordt in dat geval gecompenseerd. De compensatie bestaat uit de helft van de overwaarde in het huis. Er kan ook een restschuld in het huis zitten. In dat geval wordt de ex-partner die het huis op naam krijgt gecompenseerd.

Hypotheek op het huis nemen om de partner uit te kopen

Vooral als er een hoge overwaarde in het huis zit kan de ex-partner die het huis op naam krijgt een extra hypotheek nodig hebben. Het uitkopen kan met de hypotheek gefinancierd worden. Uiteraard moet de extra hypotheek wel betaalbaar zijn voor degene die het huis volledig op naam krijgt.

Zou je je aflossingsvrije hypotheek om willen ruilen naar een andere hypotheekvorm?

Wij adviseren je graag.

Meer nieuws

No data was found

Limmen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Schagen

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners